Meld deg på vårt nyhetsbrev

Rockeklubben vinner av Kulturprisen fra Herøya Industriparks kulturfond

Prisutdelingen foregikk i foajeen i Ælvespeilet i ettermiddag. Det var høy stemning da kulturprisvinneren mottok prispenger, kunstverk av Aino Jensen og blomster.
gruppe på fire personer, poserer, en holder blomsterbukett, en annen holder et lite kunstverk av et ansikt, de står i en krok med grønne høye planter. Prisvinnere. Kulturpris 2020 til Porsgrunn Rockeklubb, representert ved fra venstre Tove E. Nystrand, Frode Uthus Veungen, Kenneth Lund Johannessen og Dan Alexander Jupskås.

– Dette var veldig hyggelig, sa Dan Alexander Djupskås, på vegne av klubben. – Vi jobber med dette fordi vi synes det er moro, og det er ekstra motiverende når man blir sett og får anerkjennelse for den jobben vi gjør. Vi er opptatt av at Rockeklubben skal være et lavterskeltilbud. Kom og besøk oss, inviterte han.

Pengedryss til ildsjeler

Stiftelsen Herøya Industriparks Kulturfond har som formal å fremme kulturlivet i Grenland ved å yte økonomiske bidrag til kulturaktiviteter – som de har valgt å tolke bredt. – Vi bidrar med prosjektmidler, og vi deler ut kulturpris og stipendier, sier styremedlemmene som var tilstede under tildelingsarrangementet, Kari M. Nøstberg, Geir Lervåg og Tone Brekke. 

De senere årene har fondet også delt ut ildsjelpriser. – Det er ofte slik at vi er avhengig av ildsjeler, de får ting til å skje. Og to som virkelig har gjort seg fortjent til slik pris er Monica Fossedal Lauritsen og Bjørn Bremdal, de mottar 15.000 kroner hver.

 

en kvinne står på scene og snakker i mikrofon mens hun leser fra et hvitt ark, ved siden av henne står en mann med hendene på ryggen. Store vinduer bak dem med utsikt over elv og bebyggelse på andre siden av elven.
"Og kulturprisen går til": Begrunnelsen leses opp, fra venstre Kari M. Nøstberg og Geir Lervåg, begge styremedlemmer i Herøya Industriparks Kulturfond.

Kulturfondets begrunnelse kulturprisen 2020

"Prisvinnerens innsats for kulturlivet i Porsgrunn og Grenland er av stor betydning.

De har siden starten i 1990 vært en ikke-kommersiell konsertarrangør drevet på dugnad av ildsjeler med et stort hjerte og engasjement til fremme av ny musikk. De har alltid vært opptatt av at konserter skal være for alle, og dermed holdt både billettpriser og aldersgrense så lave som mulig. De er et lavterskeltilbud og jobber for et åpent og inkluderende miljø, hvor alle er velkomne!

Klubben er både en scene for de store artistene, men enda viktigere også en scene for de lokale artistene og spennende fremadstormende nye artister. De har en imponerende konserthistorikk, med ukentlige konserter, og blant annet fått på scenen Motorpsyco, Big Bang og Bob Hund, og The Dogs frekventerer jo hyppig deres scene.

Klubben har en satsing på gruppen U18 med rimelige eller gratis konserter. De jobber aktivt for talentutvikling av unge, lokale artister ved å gi dem en personlig og profesjonell scene å spille på.

Kandidaten hadde i 2020 jubileumsår og rundet 30 år som frivillig driftet konsertarrangør.

De har gjort seg bemerket nasjonalt og fått flere priser. I 2017 ble de kåret til årets Helårsarrangør av Norske konsertarrangører."

Ildsjelpris til Monica Fossedal Lauritsen

Fondets begrunnelse sier om vinneren "Det sies om kandidaten: dette er en ihuga ildsjel.

Kandidaten har bygget seg gradvis opp, satset egen kapital og studert operasang i voksen alder. Og hun har lært seg å arrangere konserter.

 Denne kunnskapen har hun benyttet blant annet på å arrangere de flotte nyttårskonsertene vedkommende, sammen med venner, har satt opp på den store scenen i Ibsenhuset. Kandidaten har gjort alt selv, bakt kaker, solgt pølser og fått inn topp kvalitetssolister. Ja, til og med Sølvguttene kom da ildsjelen ringte.

Her snakker vi gjennomføringskraft. Hennes motivasjon har vært å få vise fram fantastiske norske musikere for publikum i Grenland, i en ramme som er en mix av Nyttårskonserten i Wien og BBCs The Proms."

 

mann og kvinne står sammen, poserer, med hver sin blomsterbukett. Mann har grått hår og skjegg og kvinnen har mørkt halvlangt hår. De står i et hjørne i et rom med vinduer og grønn plante bak.
Ildsjelpriser: Bjørn Bremdal og Monica Fossedal Lauritsen motttok ildsjelpris fra Herøy Industriparks Kulturfond.

Ildsjelpris til Bjørn Bremdal

Fondets begrunnelse sier om vinneren "Kandidaten har siden 1970/80-tallet jobbet med å spore opp, bevare og formidle historisk film fra Grenland. Og har gjennom en årrekke funnet frem til et imponerende stort antall filmer som viser alle sider ved samfunnslivet i distriktet.

Filmene er digitalisert med tanke på bevaring og tilgjengeliggjøring. Og mange har blitt formidlet gjennom programserie på lokal TV og i salg gjennom video og DVD.

Uten kandidatens innsats, i hovedsak på idealistisk grunnlag, ville nok det meste av denne historiske filmskatten gått tapt."

Vi gratulerer!

Om Stiftelsen Herøya Industriparks Kulturfond

Stiftelsen Herøya Industriparks Kulturfond har som formål å fremme kulturlivet i Grenland ved å yte økonomiske bidrag til kulturaktiviteter, både gjennom direkte prosjektbidrag og ved utdeling av kulturpris og stipendier. Kulturprisen skal gå til personer eller organisasjoner som har gjort en særlig verdifull innsats innen det lokale kulturlivet i Grenland.

Pengene som deles ut til kulturformål er avkastningen fra fondet som ble opprettet da Hydro solgte Herøyahuset til Porsgrunn kommune i 1985. Rentene har gått litt opp og ned disse årene, og tildelingene til kulturformål har dermed variert litt.

På de 36 årene fondet har eksistert har kulturlivet i Grenland blitt beriket med flere millioner kroner.

Seks personer poserer, noen holder blomster, store vinduer, mye lys inn, stor grønn plante i kroken bak.
Alle prisvinnere: Monica Fossedal Lauritsen, ildsjelpris, Tove E. Nystrand, Frode Uthus Veungen, Kenneth Lund Johannessen og Dan Alexander Jupskås, Kulturprisen for Porsgrunn Rockeklubb, og Bjørn Bremdal, ildsjelpris.

 

Les også