Skolerådgivere på industribesøk

Skolerådgivernettverket i Porsgrunn kommune og Bamble/Kragerø besøkte nylig industriparken og møtte flere av lærlingebedriftene på Herøya.
fire personer foran fullsatt auditorium i bakgrunnen Inivterte skolerådgivere til industrien: fra venstre Truls Hamsdokka, daglig leder Telemark Elektroopplæring, Steinar Wighus, Industrilærling Vestfold Telemark, Stian Sem, nestleder i styret for Industrilærling Vestfold Telemark og Ranveig Furuvald, daglig leder i Industrilærling Vestfold Telemark. 

En 30-talls skolerådgivere besøkte industriparken i forrige uke og fikk en fin mulighet til å forstå industrien på Herøya og få et innblikk i noen av aktivitetene som pågår. Gruppen besto av rådgivere fra grunnskole, videregående, NAV og voksenopplæring.

– Dette er en unik mulighet for dem, de får se fasilitetene og lære mer om bedriftenes arbeid, opplæringsmuligheter og lærlingeordninger, sa vertskapet for besøket Truls Hamsdokka, daglig leder Telemark Elektroopplæring, Steinar Wighus, Industrilærling Vestfold Telemark, Stian Sem, nestleder i styret for Industrilærling Vestfold Telemark og Ranveig Furuvald, daglig leder i Industrilærling Vestfold Telemark. 

 

Auditorie med personer som sitter i setene, to personer står foran ved lerretet og presenterer.
Skolerådgiverne fikk møte lærlinger og høre om deres vei frem til lærlingkontrakt og om deres arbeidsoppgaver.

– I dag lærer de mer om yrkesmuligheter og behov for rekruttering av lærlinger hos bedriftene Bilfinger, Yara og Caverion. De får treffe representanter fra bedriftene og lærlinger, og får mulighet til å knytte kontakter.

Høyteknologiske yrker

Industrien er blitt en høyteknologisk arbeidsplass med mange fagfelt. Bilfinger kan skilte med rundt 28 fagdisipliner innenfor verksted enheten.

Industrien i Grenland utdanner over halvparten av Telemarks lærlinger til neste generasjons industrifagfolk. På Herøya og i industriområdene rundt fjorden ligger regionens mest attraktive ‘lærlingefabrikker’.

– Vi er meget fornøyde med innsats og vilje til å ta inn lærlinger i mange ulike fag, sier Ranveig Furuvald, daglig leder i Industrilærling Vestfold og Telemark. – I Telemark har vi så langt skrevet 94 lærekontrakter. Vi er ikke helt ferdig enda, så antallet blir høyere. Over halvparten av disse er i fabrikkene på Herøya. Interessen for Teknologi- og industrifagene blant lærlingene i Grenland er veldig stor. Karaktersnittet er høyt og nivået på søkerne blir stadig bedre.

Fordelingen av lærlingekontrakter i Telemark: 53 kontrakter Herøya, 2 kontrakter Bilfinger Rjukan, 17 kontrakter Ineos-anleggene Bamble/Porsgrunn og 22 kontrakter i andre bedrifter i fylket.

 

mann og kvinne står i verkstedhall, kledd i blå bukser og jakker, bak står personer med gule jakker og hjelmer.
Ranveig Furuvald og Steinar Wighus fra Industrilærling Vestfold Telemark.

Fagbrev gir gode jobber. Et fagbrev åpner for mange gode muligheter til videre utdanning. Historisk sett er det også trygge arbeidsplasser. – Lærlingeordningen er bedriftenes viktigste rekrutteringskilde for fagoperatører, og vi håper at bedriftene kan øke lærlingeinntaket i årene framover, sier Furuvald.

Bilfinger har flest fagdisipliner

Bilfinger tar inn lærlinger i flest fag. Pr idag har de lærlinger i 18 fag.

Bedriften er opptatt av gode holdninger hos lærlingene. Det forventes at de kommer til riktig tid om morgenen, at de hilsen og er hyggelige og tar ansvar for egen læring. – Riktige holdninger blant ansatte er avgjørende for å kunne være tilbyder av tjenester i industrien i dag. Kundene krever at leverandørene har gode HMS-resultater å vise til, sier Sølve Hansen, lærling kontakt i Bilfinger.

– Vi har som mål å ta inn 25 nye lærlinger hvert år, hvilket gjør Bilfinger til en av de største bedriftene på inntak. Totalt sett i Telemark har vi til en hver tid rundt 55 lærlingkontrakter.

HMS viktig

HMS er veldig viktig for bedriften.

– Vi tar inn lærlinger som har lavt fravær og gode HMS-holdninger. HMS-budskap blir gjentatt gjennom hele læretiden. Grunnen er at brudd på HMS kan få konsekvenser, i ytterste konsekvens skade omdømmet til bedriften, og tap av arbeidsplasser.

Bilfinger besøker skolene og holder en orientering før verkstedene besøkes. – Vi ønsker å se hvordan HMS-arbeidet praktiseres i skolehverdagen, sier Sølve Hansen. – Vi ser på forholdene i verkstedene, og vi undersøker hva elevene lærer om HMS i forhold til de kravene de møter i arbeid hos oss. Vi gir også råd og forteller om hvordan vi jobber med HMS daglig. Det er positivt å se mye godt HMS-arbeid i skolen.

 

stor gruppe med gule hjelmer i et verkstedlokale
Skolerådgivere på omvisning i Jernbaneverkstedet i Bygg 114. Sittende foran, fra venstre Sølve Hansen, lærling kontakt og lærling Johannes Haslum Klausen. Foto: Ole Bjørn Ulsnæs.

 

Kom gjerne tilbake

Rådgiverne fikk også en omvisning i Jernbaneverkstedet i Bygg 114, som er organisert under Bilfingers vedlikeholdsavdeling. Sølve Hansen ga en orientering om arbeidsprosessene i verkstedet og inviterte til gjensyn. – Ønsker dere å komme tilbake til oss på besøk med elever, så er dere hjertelig velkommen til det.

 

Les også:

Stor interesse for TEK-fagene blant lærlinger og

De kan glede seg.

Tekst/foto: Tone Brekke   tone.brekke@hipark.no 


Les også