Seriegründere imponerer de største i verden

Polymerspesialistene Torunn Aakermann og Bård Sætre i gründermiljøet Proventia på Herøya, imponerer verdensledende infrastrukturselskaper innen rørfornyelse.
mann og kvinne sitter ved siden av monitor med firmalogo Seriegründere Torunn Aakermann og Bård Sæthre, imponerer de største i verden med deres første fjernstyrte helautomatiske robot, FastFIX, som fornyer livsviktig infrastruktur, vann- og avløpsrør.

Gründerne demonstrerer sin første fjernstyrte robot som fornyer livsviktige vann- og avløpsrør. Roboten, kalt FastFIX, vekker stor interesse og imponerer noen av de største i verden. Roboten vasker, tørker, sliper og legger nytt belegg i rør, se video.

 

«Proof of concept»

FastFIX er første fjernstyrte helautomatiske rørfornyeren for store rør. Idémakerne Torunn Aakermann og Bård Sæthre har utviklet og bygd roboten sammen med tre europeiske partnere og nå har de fått «proof of concept»-stempel. Prosjektet på 24 millioner kroner har vært en del av Eurostars-programmet. 

Imponerer de største

Gründerduoen har nylig demonstrert roboten for noen av de største industrielle aktørene i den grøftefrie rørbransjen ("no-dig/trenchless" rørrehabilitering) i Norden, Europa og USA. 

– Aktørene er imponert, forteller stolte lokale seriegründerne som også står bak innovasjonsselskapet Kinera i Porsgrunn.

– Vi er litt lettet over at FastFIX-roboten treffer så bra. Vi viser fram en helt ny måte å fornye rør på med betydelig økt sikkerhet sammenlignet med dagens metoder, og minimalt miljøfotavtrykk framfor å grave opp og bytte ut rør. Det er veldig inspirerende å se at store industrielle selskaper blir interessert og vil være med videre.

kvinne og mann, ved utgang rør, viser vareprøver for innvendig rørrehabilitering
Sammen med flere partnere har gründerduoen Aakermann og Sæthre i Kinera brukt sin ekspertise innen plast og polymerer til å utvikle belegg og løsninger som forlenger levetiden på industrielt utstyr og infrastruktur. Her viser de rørbiter belagt med de nye plastbeleggene for innvendig beskyttelse av rør.

Inn i gründermiljøet på Herøya

Gründerduoen i Kinera kom gjennom nåløyet til EUs program Eureka-Eurostar i 2019. De tok med seg FastFIX inn i gründermiljøet Proventia på Herøya i 2021. Basert på deres idé bevist i to pilotprosjekter, fikk de støtte til å videreutvikle FastFIX-prosessen og å få den ut i markedet.

– Teknisk sett, så hadde vi allerede en manuell robot og kjemien bak beleggene var ganske klar. Jobben nå har i hovedsak vært å designe, bygge og vise at denne roboten kan automatiseres. Det har vi gjort med en "proof-of-concept" robot. Nå gjenstår jobben med å finne hvem som sammen med oss kan bringe denne roboten og teknologien ut i markedet.

Ytterligere forbedret og til salgs

Gründerne skryter av mye hjelp blant annet forretningsmessig hjelp, teste idéer, investorpresentasjoner, samt mange ressurser å «ballplanke» med i Proventia.

portrett av mann, kontormiljø

– Vi skal selge prototypen og konseptet og har det siste året jobbet mye med å bygge opp salgspakken, som forteller hva vi inviterer inn til, sier Bård Sæthre. – Vi ser jo at pakken er blitt raffinert og veldig mye bedre i det samspillet med ressursene rundt Proventia. Det er veldig bra, skryter han.

Trenger langsiktige industrielle partnere

– Vi trenger langsiktige industrielle partnere, helst noen allerede i rørrenoveringsmarkedet, sier Torunn Aakermann. – Å finne tidligfase investorer med risikokapital, det er vanskelig der sliter jo mange. Her har vi gjort oss noen erfaringer, både vi og rådgiverne i Proventia. Vi har fått veldig god hjelp av Petter Skaraas i Proventia, som nå selv øker fokus på tidligfase investorer.

portrett av kvinne i korridor

Teknologien klar for markedet i år

Gründerduoen er spente.  

– Vi jobber mye med hvordan vi skal klare å løfte FastFIX-roboten ut i markedet, med å finne den kompetansen og musklene vi trenger for å justere prototypen og produsere en robot som kan tas i bruk i rehabilitering av rør, sier Torunn Aakermann og Bård Sæthre. De håper å komme i mål i løpet av året.

Får enorm glede

Hva er det som driver dere til å gyve løs på nye gründerprosjekter? 

– Det er gøy å utvikle og lage business, sier gründerduoen som solgte driftsselskapet Kinera Coating underveis for å ta dette neste steget med å utvikle roboten.

– Det er jo fantastisk moro å få bevist noe du har hatt en klar tanke om at må være mulig, sier Torunn Aakermann. – Og når flere av de store sier at dette er spesielt og at de har tro på det, da blir jeg veldig glad.

Skape verdier

– Vi har ikke blitt rike, men det er den driven på å skape noe, som gir så veldig mye, sier Bård Sæthre. – Du skal overleve selvfølgelig og det gjør vi. Jeg blir lykkelig av å få realisert verdier fra egne tanker og idéer. Så er det jo gøy med Kinera Coating også. Vi solgte et selskap som trengte mer muskler, og nå er det en betydelig virksomhet som både har overtatt våre kunder og fått inn nye - det er gøy!

 

 

mann og kvinne, grundere, rørsklie, kontormiljø
Robot tar mennesker ut og fornyer rør 10 ganger raskere: Stolt gründerduo forteller at roboten erstatter manuell arbeidskraft og fornyer rør 10 ganger raskere, mer miljøvennlig og sikkert. Her ved rørsklia i innovasjonsmiljøet Proventia på Herøya.

 

FAKTA

FastFIX rørfornyer er innovativ fornyelse av infrastruktur og rør som er et gigantstort behov i verden og en av FNS bærekraftsmål for å ta vare på det livsviktige vannet. FastFix svarer på 5 av bærekraftsmålene.

Miljø: «No Dig», 80 % reduksjon i CO2 avtrykk - graver kun for å komme inn i røret, ingen grøfter. FastFIX roboten vasker, tørker, sliper og legger nytt belegg i rør. Alle operasjoner styres via fjernkontroll.

 


Les også