Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mange vil jobbe i Nels nye produksjonslinje på Herøya

Nel har fått mange gode kandidater å velge mellom når de nå ansetter 25 nye medarbeidere til ny produksjonslinje som starter opp på Herøya i 2024.
portrett av mann i hvit hjelm og vernebriller, fabrikkhall Fabrikksjef Ragnar Johnsson gleder seg til å ta imot 25 nye medarbeidere i Nels fabrikk på Herøya.

Fabrikksjef Ragnar Johnsson og kollegaer gleder seg til 25 nye medarbeidere og oppstart av ny produksjonslinje planlagt i april neste år.

Mange gode kandidater – lover bra

– Vi har fått mange gode kandidater, sier en smørblid fabrikksjef. Nær 70 er i søkebunkene til Nel.   

– I fjor høst slet vi litt, blant annet med å skaffe automatikere, så vi var litt spente. Nå har vi fått over 10 automatiker-kandidater og nærmere 60 søkere til drift, mange godt kvalifiserte. Jeg er veldig optimistisk for at vi kan velge den beste og få inn gode folk. Det lover veldig bra, sier Johnsson.

Skal doble produksjonen

Samtidig med rekruttering er det full fart på å bygge Nels nye produksjonslinje.

bilde av produksjonshall, portrett av mann med hvit hjelm nederst i bildet
«Copy improved»: Nels nye produksjonslinje blir en «copy improved». – Grunnkonseptet er 85 prosent det sammen som første linje, så vi gjør en del forbedringer nå i tillegg, sier Ragnar Johnsson, her foran fundamentet til ny produksjonslinje som bygges vegg-i-vegg med Nels første produksjonslinje åpnet i april 2022.

– Vi skal litt mer enn doble produksjonen, forteller Ragnar Johnsson. – Under byggingen er vi mellom 130 og 140 personer inne her, tilknyttet prosjektorganisasjonen og drift. Vi blir i størrelsesorden 70 personer som skal drifte begge linjene, opplyser han.

Planen er å kjøre inn og kvalifisere produksjonslinjen i løpet av første kvartal, og starte produksjon for kunder i april 2024.

Enda bedre opplæring

– Fordelen nå er at vi kan kjøre opplæring på utstyr som faktisk er likt det som skal inn her, sier Johnsson.

to ansatte i hvite hjelmer og gule jakker prater sammen i produksjonshall
Opplæring på utstyr i første produksjonslinje: NEL kollegaer i dialog. Foto: Nel.

– Da vi startet linje en, så hadde vi bare en digital 3D-modell å bruke for å gjøre oss kjent. Nå tror vi at vi skal klare å få til en enda bedre opplæring. Og kanskje også en bedre start. Vi hadde noen utfordringer, men greide likevel å få til en utrolig god start, og har driftet hele tiden. Det er kult.

Ragnar Johnsson har vært med på bygging og oppstart av første produksjonslinje, Nel feiret åpning med gjester på Herøya i 2022.

Bare fire måneder etter annonserte Nel at de ville bygge enda en produksjonslinje på Herøya.  

– Jeg håper at vi har fått et navn og at folk vet hva Nel står for, sier Johnsson.

fire dresskledde menn på omvisning i produksjonshall, mann i gul jakke og hvit hjelm peker og forklarer
Brøyter vei for grønn hydrogenverdikjede i Norge: Nel og Statkraft signerte en kontrakt for leveranse av 40 MW elektrolyseutstyr i januar. Foto/kilde: Nel

Nel-kultur?

Hva er egentlig NEL-kulturen?

– Det faglige er gitt, men vi ønsker at problemløsning skjer der kompetansen er, at den som bruker maskiner og utstyret i det daglige kjører problemløsning, får hjelp etter behov, at det er høy takhøyde, og kanskje det viktigste at vi faktisk stopper arbeidet hvis vi ser at det går utover sikkerhet.

Humørfylt hverdag

– Vi ønsker jo å ha en humørfylt hverdag. Jeg fleiper med å si at vi får ikke til noen ting om vi ikke har det veldig moro, sier fabrikksjefen.

– Vi tar oss ikke veldig høytidelig, det er kort vei og lite byråkrati, sier Johnsson.

ung kvinne utfører kontroll i fabrikkhall
Nel ønsker flere kvinner i organisasjonen: Cecilie Magnusson jobber i Nel. Kilde: Nel.

Vidt spenn

Nel er oppatt av å ha vidt spenn på ansatte, alder kjønn og nasjonalitet. – Nå er ca 27 prosent av operatørene jenter. Vi har mange nasjonaliteter, folk fra Vietnam, Iran, Sverige, India, og noen «nordlendinger», spøker Johnsson, selv med svensk opprinnelse, fra Skåne. – Vi speiler det norske samfunnet, og bruker norsk språk på jobben. Vi prøver å bygge en mangfoldig Nel-familie.

Bygge kultur i «verdens eldste Start Up»

Bedriften på Herøya har kun vært i drift i om lag halvannet år. – Det er fortsatt gode muligheter til å være med påvirke, bygge kultur og finne løsningene vi trenger. Husker ikke hvem som sa det, men vi er verdens eldste "Start Up". Vi startet i 1927, men det er først nå vi har tatt det industrialiserte steget, sier Johnsson.

mannlig operatør ved oransje robot i produksjonslokale
Tredje generasjon hydrogenoperatør: Torgeir Skogen Nordli, tredje generasjon hydrogenoperatør, føler seg hjemme i Nel. Han etterfølger sin bestefar og far som begge jobbet i Nel fra sekstitallet og flere tiår. Foto/kilde: Nel.

Det er jo ikke noe hvilehjem selvfølgelig, men jeg tror folk er veldig fornøyd med å være her. I hvert fall når jeg kommer så er folk i godt humør, sier fabrikksjefen med glimt i øyet.

 

Les også