Når testteamet har godkjent at elektrolysøren fungerer som den skal, sendes den videre til HydorgenPros kunde i Utah. Der skal den benyttes i et produksjonsanlegg som skal produsere grønt hydrogen av fornybar overskuddsenergi.
Hurtig validering
Årmot har god erfaring med hydrogenanlegg. – Her gjør vi det vi kaller en Rapid Validation Process (RVP), en hurtigvalidering av det som er den største trykksatte alkalie elektrolysøren i verden, forteller Joachim H. Årmot.
Han har vært med å bygge, teste og sette i drift en rekke hydrogenanlegg rundt om i verden de siste 10 årene.
Spesialbygd testpilot
På Herøya har Årmot et superlag med folk fra Caverion og Bilfinger i test-teamet, alle med erfaring og kompetanse på å bygge prosessanlegg i test- og fabrikkskala.
– Vi fikk de første modulene til prosessanlegget i testpiloten i sommer, forteller Årmot. – Da hadde vi allerede bygd opp tomta her på Herøya, gravd og støpt byggfundamenter, lagt inn elektroutstyr og vannrør osv. Elektrolysøren kom til Herøya i september.
Testkjøres i noen uker
Elektrolysøren testkjøres kun i noen uker.
– Vi sjekker at teknologien fungerer og vi får produsert ønsket gassmengde med det strømforbruket den er designet for. Deretter sendes elektrolysøren til Utah. Vi tar vare på utstyret, for vi har noen andre planer i testsenteret vårt, sier Årmot.
Stor interesse
Årmot merker stor interesse.
– Industrien her er veldig interessert, og vi har mange kunder som har vært innom. Å demonstrere hydrogenproduksjon i praksis er gøy. Vi produserer om lag 1 100 Nm3/t her i dette anlegget. Det gir spennende utsikter og kan jo gi ringvirkninger lokalt, mener Årmot.
Godt nytt for grønt skifte
Jan Fredrik Garvik, markedssjef i HydrogenPro uttaler at resultatet av dette arbeidet også er oppsiktsvekkende godt nytt for det grønne skifte.
– HydrogenPro vil tilby markedets mest avanserte elektrolysører med høyt trykk til industriell bruk med best mulig balanse mellom kvalitet, ytelse og kostnad, sier han.
Les mer om verdens største elektrolysør |