Dette anlegget markerer et viktig steg innen medisinsk teknologi og tiltrekker seg oppmerksomhet hos helseindustrien nasjonalt og internasjonalt.
Viktig milepæl
Det var en stolt Jasper Kurth, CEO i Thor Medical, som inviterte til åpning av pilotanlegget i Herøya Industripark.
– Dette pilotanlegget leverer nå isotop-prøver for kunder slik at de kan verifisere renheten. Disse alfaemitterne er nå i klinisk testing rundt om i verden, og resultatene så langt er imponerende. Det er et svært miljøvennlig produkt som kan hjelpe millioner av kreftpasienter verden over. Ingen farlige biprodukter, og ikke noe radioaktivt avfall.
Teamet vårt har bygget anlegget innen for estimert tid og budsjett. Dagen i dag markerer en viktig milepæl både for selskapet og for kreftpasienter, sa han.
Satser på helseindustri
Blant gjestene på åpningen var statsråd Cecilie Myrseth og ordføreren i Porsgrunn, Janicke Andreassen som begge fremhevet anleggets betydning for fremtidig industri og helseinnovasjon.
– Dette er et viktig steg for norsk helseindustri, sa Næringsminister Cecilie Myrseth under åpningen. Hun understreket regjeringens mål om å øke eksporten fra andre industrier enn olje og gass med 50 % innen 2030, i tråd med Hurdalsplattformen. – Vi satser på helseindustri som en del av den grønne omstillingen, sa hun og berømmet innsatsen som er lagt ned og ønsket Thor Medical lykke til.
Livsviktige milligram
Ordføreren i Porsgrunn var stolt over at Herøya igjen står i spissen for industrivekst, men denne gangen på en helt ny måte.
– Vi har hatt industri her i snart 100 år, og bedriftene her har produsert tusenvis av tonn. Her snakker vi kanskje om milligram, men du verden så viktige disse milligrammene er. Det er nok til mange livsviktige kreftmedisindoser, sa Andreassen. – Det er utrolig moro at denne teknologien ligger i Porsgrunn.
Thorium en evighetsmaskin
Sindre Hassfjell, teknologidirektør i Thor Medical, forklarte hvordan anlegget fungerer. – Thorium blir sendt gjennom et separasjonssystem som skiller thorium fra radium. Alle kjemikalier blir resirkulert, og thorium vil hele tiden generere nytt radium, fortalte han. – Thorium har en halveringstid på 14 milliarder år, så vi kan si at det er en evighetsmaskin, smilte han.
Med det nye pilotanlegget på plass, ser Thor Medical frem til å kunne skalere opp produksjonen. – Når vi blir en fullskala fabrikk, kan vi prosessere tonnevis med thorium. Vi ender da opp med bare noen få milligram, men disse milligrammene kan bety forskjellen mellom liv og død for mange pasienter, avsluttet Hassfjell.
09. oktober 2024