Om Proventia og Start i Grenland var en restaurant, så er gründerhjelpere kokkelag og servitører. Her forteller de «bak disken» om stjernemenyen de serverer gründere i utvidet Innovasjonshus på Herøya.
Lover variert meny og topp service
De lover variert meny og topp service til drop-in gründerspirer, viderekomne og stamgjester. For å si det på restaurantspråket, kokkelaget serverer «gourmet» for den kresne, standardmeny, gode forretter og variert dessertbuffet.
Proventia inkubator, en av SIVAS 35 inkubatorer i Norge, startet opp på Herøya med tilbud for viderekomne gründere for 10 år siden. Nå har Proventia fått inn Start i Grenland, og utvider til Innovasjonshus Herøya. Sammen serverer de stjernemeny til alle gründere.
Første møte - hva skjer?
Hans Børge Lien forteller om mange idérike gründere fra Skien, Porsgrunn og Bamble.
– Jeg gir en førstehåndsvurdering av idéen. Ønsker gründeren å jobbe videre med idéen presenterer jeg resten av gründermenyen, sier han.
Hva skjer på første møte?
– Vi tar første viktige steg, blir kjent med idéen. Jeg pleier å stille noen vesentlige spørsmål. Er dette noe du har lyst til å jobbe med? Kommer det i veien for noen av verdiene dine? Liker du det? Er dette noe du kan? Hvis du kommer og sier at du vil løse kreftproblemet, og du svarer nei på spørsmål om du har forsket på det, da inviterer jeg deg kanskje ikke videre. Viktig er at vi hjelper gründere med å finne neste «rett» på menykartet for å komme videre på sin spennende gründerreise
Ikke alle skal ha 7 retters servering
– Det er ikke alle idéer som skal videre, sier Lien. – Vi prøver å finne noe i gryta som gjør at gründeren får realisert idéen. Her spiller flere ting inn, blant annet familiesituasjon, personlighet, om én eller et større team skal starte opp, innovasjonshøyde med lange løp og mye kostnader. Vi starter å diskutere og reflektere over alle disse viktige elementene.
Gründerplassen
Gründerbedrifter som har et potensiale for verdiskaping blir invitert videre i prosessen. Det skjer på Gründerplassen.
– På gründerplassen får hver og en ekstra oppfølging, forteller Hans Børge. – Bedrifter med potensiale for verdiskaping kan søke om å bli med. De får tilgang til kontorplasser, møterom og blir en del av gründermiljøet. Her serverer vi skreddersøm. Vi finner ut hva de vil ha, og serverer det de trenger. Mange forskjellige kommer hit, noen med mange spørsmål og andre bare med noen få. Vi hjelper dem i gang.
Smart Start
Tone Allum serverer Smart Start, gratis standardmeny og fristende påfyll til gründere fra Grenland og Vestfold regionen.
– Smart Start-kurset vårt er populært. Og det er gratis. Her får gründere en praktisk innføring i de viktigste områdene de bør kjenne til når de skal starte egen bedrift, sier Tone.
– Det er mange beslutninger gründere skal ta, blant annet selskapsform, behov for regnskapsfører, skatteforhold, moms og mye annet. Så tilbyr vi påfyll, nettverk og inspirasjon, kurs i salg og markedsføring, jus for nystartede, økonomi for småbedrifter, workshops og møteplasser. Opplegget er laget for å hjelpe gründere til å komme seg videre. Følg med på arrangementer på nettsiden vår og sosiale medier for annonsering av nye kurs, oppfordrer Tone.
Allum står også i spissen for Gründeruka Vestfold og Telemark sammen med Start i Vestfold. Målet er er å skape begeistring, innovasjon og inspirasjon for å få flere etableringer og arbeidsplasser i fylket vårt. Det skjer hvert år, i uke 46.
Full oppmerksomhet
Alle kommer ikke inn i Proventia inkubatorklubben. Kun dersom muligheten for å lykkes med realisering er stor, vil idéhaveren få tilbud om å gå inn i selve inkubasjonsprogrammet.
– I Proventia får viderekomne gründere full oppmerksomhet, service og råd til rimelige pris, subsidierte tjenester og rådgiving, forsikrer Petter Skaraas, sjefskokken for inkubatorklubben.
– Vi serverer nye spennende retter, blant annet det vi kaller forretningsmessig innovasjon på vårt stammespråk. Her har gründerbedrifter gjerne et lengre, mer krevende og usikkert løp, så vi følger opp tett og over lenger tid ved større etableringer, forklarer han.
– Det som er spesielt med denne VIP-loungen er at her er både de nystarta med stor innovasjonshøyde, og etablerte bedrifter som finner en ny nisje. Nå har vi rundt 10-11 bedrifter inne, og det kommer flere.
Dessertbuffet med investorer
Petter Skaraas nyttårsforsett er å servere en enda større dessertbuffet, med flere investorer på menyen.
– Det som er spesielt med gründere er at de er i «dødens dal», sier Skaraas. – De tjener ikke penger enda, men trenger mye penger til å teste produkter og tjenester før de er klare til å selges. Det er vrient. Vi ønsker å finne enda flere investorer som vil satse på gründere, sier Skaraas.
Les også Seriegründere imponerer de største i verden
07. mars 2023