Første industrisalter produsert fra ny pilotfabrikk på Herøya

NOAHs nye pilotfabrikk for gjenvinning av industrisalter fra flyveaske er bygget helt fra "scratch". På rekordtid. På Herøya.
syv personer fordelt rundt i pilotanlegg, munnbind, arbeidsklær, poserer Superlag realiserte, midt i pandemikrisen, NOAHs nye pilotfabrikk på Herøya. Og det på rekordtid. Fv. Widuramina Sameendranath, NOAH, Dag Inge Hansen, driftsleder i UCO, Lars Røed, NOAH, stående bak er Simen Bergan, NOAH, Sergei Mordvinov, SEP, og Terje Larsen, Bilfinger. Ole Herfindal, Bilfinger, på vei opp trappa i bakgrunnen.

Bygging av NOAHs pilotfabrikk på Herøya starter 4. januar. Drøye to måneder senere produserte NOAH første industrisalter gjenvunnet fra flyveaske, på Herøya.

Milepæl

Torsdag 18. mars, på verdens gjenbruksdag, annonserte NOAH at de startet krystalliseringsprosessen i den nye pilotfabrikken Resalt i Herøya Industripark. De første rene utkrystalliserte saltene fra flyveaske var et faktum.

to menn sitter på huk og peker inn i et pilotanlegg, rør, munnbind, poserer.
Rene salter: Simen Bergan, prosjektleder NOAH, til høyre, peker på glasskolben i prosessanlegget hvor rene utkrystalliserte salter fra flyveaske «drypper» ut. Her sammen med Ole Herfindal fra Bilfinger.

Utrolig raskt – mot alle odds

– Bygging har gått utrolig raskt, egentlig mot alle odds nå i koronakrisen, sier Simen Bergan, prosjektleder i NOAH.  – Alle har tråkket til og  vært veldig kreative og løsningsorienterte. Vi har vært en 15-talls personer fra oss i NOAH, Bilfinger, UCO, våre sveitsiske partnere samt Tore Larsen fra Herøya Industripark AS, som har stått på som bare det, berømmer Bergan.

– Dette hadde vi ikke greid så raskt noe annet sted, mener Bergan. – Vi vurderte jo å rigge pilotanlegget andre steder, også på Langøya, men Herøya Industripark AS overtalte oss til å bli her, og det har vi ikke angret på. 

Aldri bygget så flott anlegg før

Terje Larsen, prosjektleder fra Bilfinger, forteller om totalleveranser inn i pilotfabrikken. 

– Vi har stått for det bygningsmessige som elektro, mekanisk, rør og montering av prosessanlegg. Det har gått veldig greit. Vi har bygget noen pilotanlegg før, men vi har aldri laget noe så flott som her tidligere. Her ser du prosessen gå i glasskolber og rør. Det har vi aldri vært med på før.

tre menn studerer oppstart i et pilotanlegg, stålkonstruksjoner.
Alle mann til pumpene: Under oppstart er det "alle mann til pumpene". Per Ove Arvesen, midt i bildet, og Ole Herfindal, på huk, begge Bilfinger, og helt til høyre Odd Harald Helland, NOAH.

Tar i bruk digital teknologi 

Simen Bergan forteller at de også går nye veier med digital teknologi i disse koronatider.

– Våre sveitsiske partnere fra SEP Salt & Evaporation Plants Ltd, som har designet og spesialtilpasset prosessanlegget til pilothallen på Herøya, fikk ikke innreisetillatelse. Da monterte vi kamera på åtte ulike steder for at de kunne følge med i prosessanlegget online. Og i tillegg bruker vi mobil og øreplugger for hyppig dialog med dem på teams.

Komplett brakkerigg på fire dager

Dag Inge Hansen, driftsleder i UCO, forteller at to av de raskeste og mest erfarne snekkerne deres ble satt på jobben.

– Vi tegnet oss fram til hva NOAH ønsket. Det var litt armer og bein i starten, og vi måtte være litt kreative for å få plassert brakkene under taket her. På fire dager snekret vi dette ferdig, koblet til strøm og så var det klart for innflytting, sier han en smule stolt.

tre personer utenfor brakkerigg
UCO leverte strøken brakkerigg på 4 dager: Fra venstre Dag Inge Hansen, driftsleder i UCO, Simen Bergan, NOAH, og Terje Larsen, Bilfinger, på plattingen mellom brakkene. Her har NOAH flotte kontorer, møterom, garderober og lager.

Vil lykkes her

Prosjektleder, Simen Bergan i NOAH, overleverer pilotfabrikken til ny leder etter fire års jobbing med NOAHs Resalt i trygg forvissing om at alle gode hjelpere i NOAH-teamet og fra industrimiljøet vegg i vegg bidrar til at Resalt vil lykkes på Herøya.

– Nå skal jeg konsentrere innsatsen min mer mot fullskala og marked framover, forteller Simen Bergan.

Nyskaping i sirkulærøkonomi

– Dette er aktiviteter vi heier på, sier Asgeir Knutsen, forretningsutvikler i Herøya Industripark AS. – Vi er avhengig av nyskaping og mer sirkulær tenking i det norske samfunnet. Her ser vi begge deler. Moro at NOAH er så foroverlent og nyskapende og at de finner Herøya som det beste stedet for pilotering og utvikling.

 


Les også