Meld deg på vårt nyhetsbrev

Thor Medical etablerer pilotfabrikk på Herøya

Thor Medical ASA har signert en avtale om å etablere pilotfasiliteter Herøya, og starter prosjektering allerede i høst. Selskapet skal raffinere Thorium til bruk i kreftmedisin. Nå rekrutterer de ressurser for utvikling og drift av piloten.
tre menn står sammen, poserer, lyseblå skjorter, nøkkelkort rundt halsen, ved inngangsparti til industripark. Velkommen til Herøya: fra venstre Skjalg Aasland, direktør for marked og forretningsutvikling, ønsker Sindre Hassfjell, CTO, og Brede Ellingsæter, CFO, i Thor Medical ASA, velkommen til Herøya.

Seriegründer og nå daglig leder i Thor Medical ASA, Alf Bjørseth, ser igjen mot Herøya. Han etablerte ScanWafer/REC-selskapet som hadde produksjon på Herøya i perioden 2000 til 2012.

Nå ønsker Thor Medical å etablere en pilot på Herøya for å teste teknologi.

Herøya har riktig infrastruktur

Thor Medical ASA flytter inn i Bygg 125 når REEtec flytter ut for å starte fullskala produksjon lenger øst på Herøya.

Selskapet mener Herøya har riktig infrastruktur for deres prosess. – Her har vi tilgang på råvann og arealer som er egnet, i tillegg til at vi ønsker å være i nærheten REEtec som er ledende på samme type prosesser som vi nå skal teste, sier Sindre Hassfjell, CTO i Thor Medical ASA.

– Planen er å komme i gang med piloten allerede i høst. Aktiviteten på Herøya vil bestå i å raffinere Thorium for kreftmedisin.

Fremover vil hovedfokuset være å foredle produksjonsteknologien, sikre kundekvalifisering og forpliktelser, modne produksjonskonseptet og sikre myndighetsgodkjenninger og tillatelser for industrialisering.

Mål om fullskala produksjon

– Thor Medical har mål om å gjøre en endelig investeringsbeslutning på et produksjonsanlegg i industriell skala i 2025. Et slikt anlegg vil kunne gi rundt 30 arbeidsplasser, sier Brede Ellingsæter, CFO.

Ønsker velkommen

Skjalg Aasland, direktør for marked og forretningsutvikling i Herøya Industripark AS, er veldig fornøyd med etableringen og ønsker Thor Medical velkommen til Herøya.

– Dette viser at infrastrukturen og kompetansen på Herøya er attraktiv for nye aktører. Vi ser at produksjonsutstyr fra en aktør kan benyttes med større eller mindre modifikasjoner til nye aktører. Dette er gjenbruk og sirkulærøkonomi i praksis, sier han.

– Denne etableringen vil inngå i en lang tradisjon for utvikling og produksjon av kreftrelaterte legemidler på Herøya. Utvikling av kreftvaksiner fant sted i laboratoriene her allerede tilbake på 1980-tallet, og produksjon av en annen type kreftmedisin foregikk på området for bare få år siden. 

Om Thor Medical

Thor Medical er en fremvoksende leverandør av radionuklider, primært alfa-emittere, for cancerterapi. Thor Medical har utviklet en proprietær teknologi for produksjon av alfa-emittere fra naturlig Thorium. Den innovative produksjonsprosessen krever ingen bestråling fra kjernefysiske reaktorer, og gir pålitelig, miljøvennlig og kosteffektiv produksjon av alfa-emittere for radiofarmasiindustrien.

Les mer om Thor Medical ASA her.

Se også ledig stilling sivilingeniør/prosessingeniør - utvikle og drifte pilotfabrikk Herøya.

 

 

Les også