Meld deg på vårt nyhetsbrev

Rå på å mikse råstoff til gjødsel

I et stort pilotanlegg i forskningsparken testkjører forskere i Yara forskjellige fosfater, et råstoff til gjødselproduksjon.
tre personer står ved et pilotanlegg, en minifabrikk, i en stor hall Tove Kilen, til høyre, eiendomsforvalter i Herøya Forskningspark, har all grunn til å smile. Hun huser Yaras største testpilot, en minifabrikk kjørt av forskere som finner rett råstoffmiks til verdens viktige gjødselproduksjon. Her sammen med fra venstre pilotoperatør Kim Claussen og pilotansvarlig Lene Sund.

Hver dag utvikler og tester forskere og industrieksperter i Herøya Forskningspark nye idéer for å gjøre energi, industri og produkter enda mer fornybare og bærekraftige.

Møt ekspertene, ivrige etter å fortelle om jobben de gjør med å kjøre testanleggene, lab’ene og store pilotanlegg.

Testkjører fosfater i pilotanlegg – mer aktuelt enn noensinne  

Lene Sund og to kollegaer i Yara testkjører forskjellige fosfater, råstoff til gjødselproduksjon, i stort pilotanlegg i forskningsparken. Rett fosfatmiks er avgjørende for å unngå problemer i gjødselproduksjon. Med et råstoffmarked i endring, er det mer aktuelt enn noensinne. 

to personer i et pilotanlegg, en ser på skjermer
Lene Sund, pilotansvarlig i Yara og driftsoperatør Kim Claussen.

– Vi drifter et anlegg som er en kopi i miniformat av hele våtdelen i prosessanlegget i fabrikken. Det er rett og slett en minifabrikk i ca. en tusendel i størrelse. Her gjør vi tester for å finne optimal miks av fosfater vi bruker som råstoff i gjødselproduksjon. Rett miks er viktig for å unngå problemer i produksjon og for å få høy kvalitet. Markedet og tilgang på fosfater har endret seg, og da er det enda mer aktuelt å gjennomføre tester for å se hvordan råstoffene fungerer i produksjonsprosessen, sier Sund.

Minifabrikken forklart

I filmen forklarer Lene pilotanlegget og viser forskjellige fosfater som testes ut i «minifabrikken» i den store testhallen i forskningsparken.

 

Se flere bilder fra Yaras pilotanlegg i Herøya Forskningspark
pilotansvarlig står foran pilotanlegget som tester fosfat for gjødselproduksjon
– Dette er et anlegg med en størrelse som krever en del fasiliteter. Vi trenger kran, truck, salpetersyre, damp, vann og strøm. Det får vi her i forskningsparken, så det er et fint sted å ha pilotanlegget, sier Lene Sund.
to kvinner i arbeidsklær inne på et hvitt laboratorium
Gjør tester i mindre skala på laboratoriet. Lene Sund på laboratoriet med kollega Tanja Vojnovic.
woman showing test rig at the lab
Lene Sund viser testrigg i laboratoriet.

 

Les også