Meld deg på vårt nyhetsbrev

Bygger nytt renseanlegg dimensjonert for produksjonsutvidelser

INEOS Inovyn investerer drøye 60 millioner kroner i nytt vannrenseanlegg i PVC-fabrikken, dimensjonert for produksjonsutvidelser på Herøya.
to menn poserer, arbeidsklær, hvite hjelmer, produksjonsområde Samarbeidspartnere: INEOS Inovyn og vannrenseteknologiselskapet Sterner i Porsgrunn, bygger nytt vannrenseanlegg i PVC-fabrikken på Herøya. Til høyre, Morten Sundbakk, prosjektleder INEOS Inovyn sammen med Trond Dahlen, prosjektleder i Sterner.

– Dette er et miljøinitiativ for å være i forkant og i tråd med selskapets miljøsatsing, sier Morten Sundbakk, prosjektleder i INEOS Inovyn.  – Vi bygger et renseanlegg som er større enn det behovet er i dag. Anlegget vil kunne håndtere ytterligere produksjonsutvidelser.

 

portrett mann i hvit hjelm, gul genser, produksjonshall
Dimensjonert for utvidelser: Nytt renseanlegg vil kunne håndtere ytterligere produksjonsutvidelser, sier Sundbakk. 

 

Renseanlegg vegg i vegg med fabrikken

Bli med Sundbakk og Dahlen på tur inn i hjertet av renseanlegget, bygd innendørs, i en hall vegg i vegg med PVC-fabrikken i Herøya Industripark. 

 

Slamavfall blir produkter

PVC-fabrikken får et anlegg med teknologi som gjør vannutslipp til Frierfjorden renere enn noensinne, forteller prosjektlederduoen. De framhever også en ny stor fordel med renseteknologien.   

– Nå får vi en mye bedre felling/rensing og filtrering. Vi vil finfiltrere og presse PVC-slamavfall om til en «kake», et PVC-produkt som kan selges i markedet som B-vare. Produktet selges til en mye lavere pris og er etterspurt, sier Sundbakk.

 

to personer i en tom tank, nytt renseanlegg
Sedimenteringsteknologi: Det gigantiske sedimenteringsbassenget rommer 250 000 liter. Her står Sundbakk og Dahlen foran skrapen som samler opp PVC-slam/sedimenter i bunnen av bassenget. PVC-fabrikken bruker i dag ca. 60 000 liter vann per time i produksjonsprosessen, blant annet til kjøling og som tilsats under selve polymeriseringen til PVC. Vannet renses med kjemisk felling og finfiltrering før det går ut i Frierfjorden.

 

Vise oss fram i nærområdet

Dahlen mener dette har vært et viktig prosjekt for vannrenseteknologiselskapet Sterner.

– Det er viktig for Sterner å etablere oss i nærområdet og samtidig vise at vi håndterer utradisjonelle tekniske utfordringer. Det er andre og nye hensyn med å rense avløpsvann med PVC enn avløp fra for eksempel fiskeoppdrett eller kommunale anlegg. Nå har vi opparbeidet ny kunnskap og kan vise fram dette anlegget som er svært nyttig for oss og som vi setter stor pris på. Det er en fin størrelse på et renseanlegg, sier han.

Sterner har levert alt av mekanisk utstyr og styringsfilosofi er designet på grunnlag av innspill fra INEOS Inovyn. INEOS-selskapet står selv for mesteparten av elektro- og automasjonsarbeidet, som inkluderer tilkobling av instrumenter og selve anlegget til eksisterende styringssystem.

 

to menn poserer foran en stor ståltank
Mange lokale leverandører: Utstyret er på plass og mange fagdisipliner, personer og lokale firmaer har vært involvert, forteller Sundbakk og Dahlen. Flere avdelinger fra Sterner har vært involvert i prosjektering og gjennomføringen av prosjektet. Selskapet bruker også lokale leverandører, blant annet Skien Rustfri som hovedleverandør av stål og tanker i anlegget.

 

Åpne med «brask og bram»

Prosjektduoen jobber for oppstart av anlegget etter sommeren, og ser fram til åpningen.

– Vi er ganske ferdig med anlegget nå før ferien, så skal vi kjøre tester, og til høsten kommer vi til å kjøre på vannet som skal renses. Det planlegges åpning med «brask og bram» til høsten. Vi gleder oss.

 

Les også